Labradorinnoutaja rotuna – Yleisimmät kysymykset

labradorinnoutaja

Kysymykset: Labradorinnoutaja pentuja tiedustelleet vuosien varrelta
Vastaukset: Marina
Lähteet: Kauppalaki, Suomen kennelliiton sekä labradorikerhon säännöt ja ohjeet

Miksi kannattaa valita roduksi juuri labradorinnoutaja?

Labradorinnoutaja on erittäin monipuolinen ja tottelevainen seura- ja harrastuskoira. Älykäs, ystävällinen, innokas ja lapsirakas.

Onko labradorinnoutajaa vaikea hoitaa ja kouluttaa?

Ensimmäinen vuosi vie eniten omistajan aikaa ja voimavaroja koulutukseen sekä taloudellisia resursseja mm. oikeaan ruokintaan, rokotuksiin ja varusteiden hankintaan. Aikuinen koira, joka osaa perustottelevaisuuden ja arkielämän rutiinit, on helpompi käsitellä.

Sohvaperunan koira labradorinnoutaja ei missään nimessä ole, vaan se vaatii virikkeitä – muuten siitä tulee turhautunut täystuho. Koska labradorinnoutaja on miellyttämisenhaluinen ja ruoalle ahne, se antaa hyvän lähtökohdan koulutukselle.

Sopiiko labradorinnoutaja lapsiperheeseen? 

Kyllä ja ei. Labradorinnoutaja on erittäin lapsirakas koirarotu, mutta pieni lapsi ei välttämättä aina ymmärrä että koira on elävä olento eikä lelu. Pentu taas saattaa luulla että lapsikin on koiranpentu, ja leikit ovat sen mukaiset.

Koira perheessä opettaa lapselle ja nuorelle empatiakykyä, vastuuntuntoa ja toisista huolehtimisen taitoa. Usein muisto lapsuuskodin koirasta säilyy rakkaana muistona läpi elämän. Aina tulee kuitenkin muistaa, että vastuu koirasta ja sen kasvatuksesta ja hoidosta on aikuisella.

Onko Labradorinnoutaja terve rotu? 

Labradorinnoutaja on suhteellisen terve rotu. Rodussa tavataan kuitenkin joitakin perinnöllisiä sairauksia, kuten melkein kaikilla rotukoirilla tänä päivänä. Yleisimmät terveysongelmat ovat lonkka- ja kyynärviat, silmäsairaudet ja sydänsairaudet.

Suunniteltaessa labradorinnoutajan hankintaa kannattaa ottaa selvää kasvattajalta pennun vanhempien terveystilanteesta. Vastuuntuntoinen kasvattaja käyttää jalostukseen vain koiria, jolla ei ole todettu periytyviä sairauksia, tutkimustulokset ovat myös näkyvissä julkisessa jalostustietokannassa.

Kuinka vanhaksi labradorinnoutaja elää? 

Eliniän ennuste on 9-13 vuotta. Tässäkin on suuria eroja, tiedossamme on jopa 16-vuotiaaksi elänyt labbis.

Mistä labradorinnoutajan pennun voi ostaa? 

Labradorinnoutaja on maailman ja Suomen suosituimpia rotuja, joten kasvattajia on paljon ja koiria on myytävänä myös muita kuin virallisia kanavia pitkin. Tulevista labradorinnoutajan pennuista löytyy parhaiten tietoa rotujärjestön pentuvälityksen kautta. Kasvattajilla on yleensä suunnitelma pidemmälläkin tähtäimellä, joten kannattaa soittaa kasvattajille ja kysyä tuleviakin pentusuunnitelmia.

Hankkimalla koiran pentutehtailijalta tai ilman selvää tietoa pennun vanhempien terveydestä saatat pelastaa sen kyseisen pennun hengen, mutta maksaa kovankin hinnan terveysongelmista ja samalla mahdollistat osaltasi vastuuttoman pentutehtailun jatkumisen rahoittamalla toimintaa.

Tyytyväinen kasvatin omistaja on mielestämme paras käyntikorttimme ja Soldalens-kennelin kasvatteja löytyy ympäri Suomea, joten sinulla on mahdollisuus tiedustella meiltä yhteystietoja tavataksesi kasvattimme omistajineen kotiseudullasi. Me myös tiedotamme pentusuunnitelmistamme Pentusuunnitelmia-sivulla.

Mitä pitää ottaa huomioon kun haluaa hankkia labradorinnoutajan?

Labradorinnoutajan pentu kannattaa hankkia vain rotujärjestön jäsenenä olevalta kasvattajalta. Pennulla tulee olla Suomen kennelliiton virallinen rekisterikirja. Pennusta tulee tehdä kauppakirja Suomen Kennelliiton sopimuslomakkeella.

Pentu tulee olla eläinlääkärin tarkastama, josta tulee olla todisteena tarkastuspöytäkirja. Pennun mukana tulee seurata kirjalliset hoito-ohjeet. Kasvattajan tulee kertoa rodussa esiintyvistä sairauksista ja pennun riskeistä sairastua niihin.

Pennun vanhemmille tulee olla tehty PEVISA-terveystutkimukset. Vanhempien tulee olla terveet ja täyttää jalostusohjeiden vähimmäissuositukset. Näin ollen esim. jos toisella vanhemmalla on lievä lonkkavika, pitäisi toinen olla ehdottaman tervelonkkainen. ”Koiran vanhemmat ovat terveet” –väittämän tueksi tulee kasvattajan pystyä esittämään kirjallisia todisteita kuten lonkka- ja silmälausuntoja ja muita tutkimustuloksia.

Rotujärjestön jäsenkasvattajat liittävät pennunostajansa jäseneksi labradorikerhoon ja maksavat ensimmäisen vuoden jäsenmaksun.

Mistä löydän lisätietoa labradorinnoutajasta rotuna?

Tässä muutamia hyöhyllisiä linkkejä:

labradorinnoutaja